Tuesday, May 22, 2012

handmade

Posted by nurul shaida at 12:52 AM

Anak-anak,

Hari tu mommy ada cerita pasal handmade kad kahwin yang buat mummy hampir rasa nak kunyah gunting kan?  Hasil seni yang mendapat pujian melambung tetamu2 abah mummy, yang mummy mula-mula rasa macam rendah diri sebab handmade invitation card mummy daddy tak seunik handmade invitation card Maya Karin nikah hari tuh. Tapi the result, mummy sembunyi sembunyi senyum bila emak mummy bagi feedback yang awesome. Syukur!

Untuk bertunang, nikah, dan reception, mummy sebolehnya nak kerah segala tenaga yang mummy ada. Segala kepakaran yang ada.  Sebolehnya memang nak guna 101% buatan sendiri. Tapi mana mungkin kan, mummy tamak masa. Kalau boleh masa 24hrs tu macam tak cukup je sehari.  So mummy just decide untuk buat gubahan sendiri, buat kad kwen sendiri, dan hias nasi pengantin sendiri.  Lagipun, segala benda yang berkaitan dgn daddy ni mummy kalau boleh nak buat dgn titik peluh sendiri, to show appreciation mummy dekat daddy yang sabar melayani mummy selama 8tahun. Well, handmade card ni memang jimatkan kos tapi tenaga lansung tak jimat ye.  Baru mummy terjawab dgn sendiri nya kenapa handmade card selalunya mahal-mahal kat kedai even raw materialnya hanyelah kertas2 lama, tali temali and.., kadang2 seashore yang boleh kita kutip free kat pantai Terengganu!  Kad buatan tangan memang menuntut kesabaran.

Okay, for card, we just need;
Ribbon – i prefer satin ribbon, Nampak elegan. Size ribbon bergantung kepada size kad.
ii)               Gunting
iii)                >Paper – depends on what type of Printer yang y’all akan guna. Macam mummy yang hanya guna printer multipurpose bind together with mesin potostet and scanner kat opis mommy ni, mummy guna A4 paper biasa, plain white, and beli yang tebal sket, 140gsm.  Bila kita pegang paper ni tak de lah rasa mcm kertas nak print report research sangat, sebab dia tebal. Dan keras.
iv)               Stipes wrapping paper – yang ni digunakan sebagai sampul.
v)                 Lain – lain material, korang boleh add on sebagai penyeri.  Nak letak beads ke, labuci ke.. tapi biar bersesuaian lah.  Tapi untuk Nampak elegan, mummy guna satin riben ONLY, the lesser the better katekan.
                                                          Gold ribbon -  for relatives





Torquise blue – for daddy’s side


Peach – for friends, neighbours and villagers.

Nampak macam letih kan nak ikat2 riben camtu.  Buat macam ni pun boleh jugak;
 

2 comments:

Miss Polaris said...

aku xdpt pommm kad ni... weh, btw, ko ni asik moomy daddy mommy daddy ni, ko pregnant eh? tp xmo share news dgn aku eh? ko jgnnnn... i is jeles hoccay.. hehe....tp aku happy for u all...

gadis semasa said...

belum lah sayg, ambik mood dulu lersh. kata2 kan doa, so bila aku duk sebut sokno hope menjadi lah

Post a Comment

 

akulah gadis itu Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea