Friday, July 13, 2012

hot men, hot dishes, hot look, hot temper.

Posted by nurul shaida at 12:28 AM 0 comments
aku baru saja TERbaca satu fakta bila lelaki memasak dekat melayukini.net. senyum sorang2 dibuatnya sambil relate kan dengan orang lelaki yang dekat rumah tuuu. jom aku share!

9 Fakta Bila Lelaki Memasak (Lawak!) | Memang kebanyakkan chef-chef terkenal di Malaysia mahupun di dunia terdiri dari kaum lelaki. Tetapi hakikatnya, umumnya kebanyakkan lelaki jarang sekali memasak, kalau ada pun tentunya masakan tersebut lain rasanya. Jom baca Fakta yang terjadi apabila kaum bapa yang memasak di dapur:

1) Menurut kajian, 99.9% lelaki di Malaysia amat pandai masak kari. Tapi megi kari saja la. ni aku tak setuju, sebab abah aku pandai buat ikan singgang, goreng ikan.. bakar ikan..buat rempah ikan bakar bla bla bla. encik suami lagi terer masak dari aku, sup ayam dia paling terangkat (diakui oleh mak mertua dia a.k.a mak aku), terer buat pencicah ikan bakar, terer buat tomyam, terer goreng bendi dgn ikan bilis, terer buat makanan2 superb tapi aku hairan, feveret dia, sambal tempe goreng tak pulak dia reti dia buat.. asyik aku je yg kena kerah.

2) Lelaki kadang-kadang memang suka memasak. Tapi masalah utama ialah mereka amat malas nak basuh periuk belanga serta pinggan mangkuk.   yang ni pun tak berapa 100% setuju. abah kalau memasak kt dapur mmg tak suka basuh ape yang dia guna. dia mcm set mind, "aku dh masak, turn korang lah basuh segala bagai ni,xkuasa abah" tapi encik asben selalu membasuh pinggan mangkuk yang dibiarkan oleh sang isteri di dalam sinki.

3) Apabila lelaki memasak umpama sedang bertukang umah, bukan main bising lagi.  yang ni pun tak berapa agree sangat sebab yang memasak macam sedang bertukang tu, aku.  abah dan encik asben (yang dua2 cool) memasak bukan main teliti lagi berhemah. silent and peaceful saje. macamkan si bini bru siap solat magrib pukul 8mlm, kuar bilik and "eh, syg dh siap masak? cepatnya.. tak sempat nak tolong..."  ngeee.


4) Adalah kebiasaan lelaki memasak tanpa memakai baju. Yang lebih seksi hanya memakai tuala. WELL, sgt setuju. lelaki2 kesayangan aku (abah, asben and adik) kalau memasak tu bukan reti nk pakai apron ke ape. bju pun kdg2 tak pakai. abah kalau memasak, kdg2 pakai short je.. same goes to my adik lelaki. time kerahan tenaga pd dia kdg dgn boxer tu lah dia pegi masak. asben pulak, after magrib prayer, bukak baju then keletang keletung dgn pakai kain pelikat saja. so sexyy weyyy. aum.
5) Menu utama masakan lelaki adalah telur goreng, sardin, telur goreng dan juga sardin. Tak ketinggalan jugak kicap masin. Yang rajin sikit masak megi dengan telur.  tak jugak. refer no. 1.

6) Jika seorang lelaki yang rajin memasak, anda akan dapati gas masakan akan cepat habis, kerana lelaki memasak selalunya guna api yg kuat. Cepat sikit masak. Kalau tak percaya, cuba tengok kat kedai mamak. Apinya bukan main lagi besar.  tak jugak. tp kadang2 ye. sebab my asben kalau goreng ayam/ikan, after panas kan minyak tu dia mane reti nk slow kan api time nk cmpak ikan/ayam ke dalam kuali. mane tak merecik minyak panas tu. pastu mulalah duk 14 batu nautika from kuali takut kene minyak panas.. manja! aku dh immune kene minyak panas ni sume..
7) Keadaan dapur rumah orang lelaki yang bersepah sepah adalah satu pemandangan biasa yang mempunyai nilai artistiknya yang tersendiri. Kalau ada lumut dan lipas itu tandanya mesra alam.  yang ni tak tau lah kot sebab encik asben duduk dgn parent since lahir hingga lah berkahwen. abah aku tak tau.

8 ) Biasanya lelaki tidak akan merungut sekiranya masakan itu dimasak oleh seorang lelaki. Yang penting, asalkan kenyang. Tapi kalau perempuan yang masak, komplen dia banyak sikit. takdelahhh. abah n my asben and my adik NEVER kutuk kutuk aku masak even tak sedap or tak semenggah. diorang akan cakap. "okay lah ni.. boleh makannnn" tapi my adik lelaki mmg best. tak penah bersungut dgn masakan aku. satu perkataan pun tak penah dia ckp. adekah kerana  dia buruk lantak or dia mmg takde perasaan?

9) Kalau lelaki membeli pelbagai lauk dan memasak dengan bersungguh-sungguh, serta dalam kuantiti yang banyak, itu maknanya dia nak bagi kat makwe. setujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.

Wednesday, July 4, 2012

quick update

Posted by nurul shaida at 10:57 PM 0 comments
bosan ah. asyik asyik buka blog orang je bace. bila blog sendiri nak update ni?  tanya akal dan otak sendiri.  memang banyak mende nak conteng kt sini, tapi KEKANGAN masa dan kerja tidak mengizinkan untuk curi2 tulang update. tapi oleh kerana hari ni merupakan SUPER BUSY DAY, maka aku akan update satu entry. [aku tak nampak weh kaitan antara kerja melambak dengan kau ade masa update blog!!]

teori nya adelah begini;

bila aku busy, buat keje sambil tercungap2 tahap mcm kene kejar dek hanjing padahal kene kejar dateline je, maka aku takkan kuar for lunch. sebab aku akan duduk2 je kt ofis sambil regang2kan otot2 sume. kununlah taknak kuar sebab bila kuar, banyak benda yg kene bazirkan. parking spot btul2 dpn pintu ofis, duit (sebab nak kuar mentekedarah-kaki nk laju je masuk secret recipe selang 2 bangunan dari opis) dan tentunya, bazir tenaga, nak kene drive lagi, kene menapak kt tengah2 panas ni (if parking jauh) and tu belum campur makian pada driver2 lain lagi tu (time lunch traffic kt Raub mcm kt Jakarta weh!). so dari pada aku melecah2 dgn sume hazab di atas, baik aku duk dendiam dalam opis, layan internet. bila dh bosan tgok fb, barulah hadap belog sendiri. nampak tak equation diantara busy dan entry tadi?  (aku pun tak paham ape yg aku merepekkan nih)

banyak ni nak story. holiday kat terengganu, luahan perasaan sentap, journey to perak.. zakuan adha aidil zafuan..
eh jap, yang last phase tu mcm menarik kan?


tapi tak berapa menarik punn. boleh usha2 je, laki aku dh warning awal2 "tak payah over pun tak pe" bila aku n ain ckp nk ambik gmbr dengan si kembar tadi mase behenti solat n makan kt RnR Tapah, Perak. kejam tau.  gigit bibir jelah tahan geram dgn laki sendiri. kang kalau tak dengar kata, derhaka pulakkkk.

marilah kita mulakan cerita dengan cerita jelajah Perak minggu lepas.

1 julai hari tu kami semua bertolak ke perak untuk mendaftarkan my lil sis, ain kt Tanjung Rambutan. Tanjung what? bukan ke tempat hospital gila tu???  Correct! pandai lah anda ni Geografi.  budak sengal tu dapat tawaran  pembantu pegawai Kesihatan kt sebelah hospital tanjung rambutan.  bukan daftar sebagai penghuni, tapi sebagai student.  dia ni b4 dis belajar kt Uitm Dungun, dah sem 3 baru dpt SPA.  bila dh bincang2 dgn sume suku sakat, kami decide utk hantar dia ni ke sana sbb bila dh hbis belajar tentu2 dh dpt keje, compare tu study dip kat  U kan. sekarang ni orang yg ada Dip berlambak, competitive gila lah utk dpt job. budak ni lagi lah seronokk. sebab dia mmg minat line2 hospital ni. dia mintak jugak Jururawat tapi tak dapat. xpelah, syukur, ade rezeki kt sini.

sempat singgah sarpino pizza b4 bertolak. budak berlemuih kt atas ni mengamuk nk makan pizza.

banker dengan beg duit. haruslah buat muka pasrah sebab kene pau.

seronok kau kan. takpelah, adek bongsu.

sempat tangkap baju sehelai utnuk encik suami yang bossy.

berhenti kat rnr Tapah jap. beri laluan utk orang yg boleh solat bersolat. yang keuzuran duk luar diam2 ambik gmbr ye

tak sedar bila si asya snap pic gmbr abah n my suami nih.

selebihnya adelah gmbr budak tanjung rambutan yang ade double chin ni. kahakahkah




layankan jelah gambar. aku dh penat. nak baring sambil imagine blackberry cheese kt secret recipe. nak menapak malas, panas.
 

akulah gadis itu Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea