Tuesday, March 22, 2011

short update

Posted by nurul shaida at 9:55 PM 2 comments
mcD puncak alam

the author was enjoying her heavy lunch. busy finishing her 'awesome' research project paper.

Tuesday, March 15, 2011

aku, jepun dan mutasi

Posted by nurul shaida at 10:39 PM 0 comments
dua tiga hari lalu kita dengar cerita pasal eartquake kat jepun kan.
pastu tsunami. then yang terbaru, loji nuklear pecah dekat daerah Fukushima.


mula2 dengar cerita ni, aku ngeri jugak. rasa nak ikut MERCY malaysia pun ada, macam kat Acheh dulu.  tapi memikirkan aku banyak lagi komitmen2 lain kat mesia ni, terpaksa aku peramkan niat murni tu. simpan dulu, mana lah tahu ada lagi tsunami in future, insyaallah aku pergi. takpe, at least niat tu ada.


cuaca pun makin buruk lately kan.  tengah elok2 panas, tak semena-mena hujan di tengah hari.  memang langit tak selalu cerah.  betul2 ku sangka kan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari.  aku suka. tak perlu turun membayar parking sebab sure lah abang2 MBSJ tak datang menyelitkan 'surat cinta' kat wiper keta aku tengah hari nanti. hujan kan..cukup2 lah 3 keping surat cinta yang dah berharga rm240 tu. tu pun tak berbayar lagi.


tapi, hujan selalunya bukan sekejap. bila dah menangis di tengah hari, biasanya melalut2 sampai ke petang. dah tiga hari seingat aku, hujan sampai pukul enam lebih. thats mean, sampai aku balik kerja.  mula2, memang aku ingat hujan biasa, even agak pelik hujan melebat di tengah mac kan. tapi kuasa Tuhan, siapa lah boleh melawan. sampai lah adik aku yang kt jb tu call pagi tadi...,


tadi pagi, masa aku tengah drive ke uitm puncak alam, kt pump station adik aku call. tapi aku tak sempat angkat sebab tengah isi minyak.  terpikir jugak aku, nape dia ni tetiba call. selalunya nak balas mesej aku pun susah, nak angkat call pun susah dia ni. alih2 dia pulak yang call aku.  memang agak cemas lah. mana lah tahu kan. dia ni kalau tak de menda urgent memang takkan call aku. last dia call, masa pagi arwah nenek aku meninggal, selasa lepas. then dia call lagi;


dia:  hello. buat apa?
aku: (ish, pelik dia ni..) aku on the way ke puncak alam. nape?
dia:  hujan tak kt tempat mung?
aku: a'ah..hujan. dah dua tiga hari dah. lebat pulak tu. tapi selalunya petang lah.
dia:  mung kene hujan tak?
aku: (eh, concern pulak) kena lah. aku kuar ofis nak g ke parking memang redah hujan sikit. kenapa?
dia:  mung tengok berita tak? tahu tak loji kat jepun meletup?
aku: tahu..
dia:  hujan yang jadi kat mesia tu datang dari sana. suspected ada acid. tp memang confirm2 la ada acid. mung tau tak kalau kene hujan tu, boleh dapat kanser kulit. tapi kalau kanser kulit saja tak pe lagi. mung tau tak mutasi?
aku: mutasi? mutant X ke? tahu..tahu..(tengah perah otak rewind balik part mana dalam buku bio aku ternampak perkataan ni)
dia:  ha. mutasi. boleh effect gen tau tak.
aku: genetik aku ke? cacat la?
dia:  bukan mung je. seluruh generasi mung akan cacat la weh.
aku: (???????????????????) betul ke?
dia:  yelah. tadi baru je lecturer aku bagitau.
aku: yekeeeeeee..(dah start cuak dah)
dia:  yelah. jangan bagi kene hujan lah. guna payung.
aku: yelah yelah..


see?  punyalah nak buat tak tahu sebab jepun tu jauh dari mesia, tapi alih2 hujan tiap2 petang kat bumi usj dan puchong tu  pun dikhuatiri terkandung bahan nuklear dari sana.  tang part kanser tu aku tak takut lagi tapi bila dah kacau gen tu aku perit sikit lah. memang lah tak dibuktikan secara sahih lagi tapi apa salahnya berjaga2 kan.


                                                     loji nuklear @ fukushima
 mintak maaf ye. doraemon dah mati. so harap adik2 tak menangis hentak kaki kalau doraemon tak muncul lagi tiap sabtu 7petang nanti.
 tukang telepon bersama tukang jawab telepon pagi tadi. latest gambar yang senonoh di ambil bersama, raya tahun lepas. lepas tu sume gambar adelah tidak senonoh.


tapi, yang membuatkan hati aku lebih tersentuh adalah, sikap concern yang ditunjukkan kat aku.  rasa macam nak call my mom terus, bergosip2an. bukan senang tau adik lelaki aku ni nak express dia punya feeling.  memang lah suara dia mcm sargeant bagi conduct, tapi intonasi part dia suruh aku pakai payung tu sangat mendamaikan. oksigen..oksigen..rasa macam dyspnea pun ada dah ni. kih3.


moral of the story; SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN.

Monday, March 14, 2011

hello, perempuan!

Posted by nurul shaida at 6:27 AM 0 comments
selamat hari wanita sedunia.
entri ini dituju khas buat perempuan, wanita, gadis, atau sesiapa sahaja yang terkandung rahim di dalam abdomennya.

wanita sangat tinggi martabatnya baik disisi agama, mahupun di sisi masyarakat [maaf ye, entri kali ini berciri islamik sedikit].  hebatnya seorang wanita;

Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.  Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.
  
2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. 

Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya. 

Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

beruntunglah menjadi wanita, kerana kamu senang menhitung pahala. tetapi, kalau wanita sendiri yang menjatuhkan martabat kaum wanita pulak camne? kalau wanita sendiri yang membuat hati wanita lain menangis, kira cemana pulak? wanita yang merobek hati kaumnya sendiri di panggil apa pula? yang buat wanita lain rasa nak lempang2 muka wanita tu, bagaimana pulak?

serius, semenjak tahun 2011 ni, aku banyak berjumpa dengan wanita separa wanita ni. suka aku labelkan sebagai separa wanita kerana sifat2 yang patut ada dalam diri wanita takde dalam diri wanita tersebut. macam..buat plastik surgery. eh tak. lelaki pun tak seteruk perangai macam tu.  or maybe should i call as 'setan cantik'?

kalau lah cantik. 

tapi tak pun. nak dikatakan cantik celah mana pun aku tak tau lah. 

maaf. terkasar. nilah akibatnya di torture minda oleh setan2 cantik sejak dua menjak ini.  aku dah remind awal2, jangan cari pasal dengan aku; jangan libatkan diri dengan aku KALAU aku TAK PERNAH  libatkan diri dengan hal2 korang. tapi kannnnnn..nak jugak tu menyibuk hal aku. tetiba rasa diri sangat glemer eh, bila mana aku pergi, apa aku buat, baju apa aku pakai, kasut apa aku pakai, kat mana aku lunch, pukul brapa aku punch in, pukul brapa aku punch out sibuk nak ambik tahu. TERIMA KASIH ye cik kak2 sekalian. anda membuat saya rasa GLEMER, lah.

aku tak suka mengutuk kejadian TUHAN. bagi aku, semorang tak sempurna, baik fizikal atau mental. rohani atau jasmani. aku tak kan cakap muka kau buruk kalau kau berperangai elok. sopan, jaga tingkah laku, jaga mulut.  tapiiiiiii, kalau kau berperangai sikit lagi nak nampak macam ungka, memang terus aku nampak muka kau macam penanggal.

muka tak cantik tu satu hal. tambah pulak prangai boleh buat orang rasa nak lempang, memang cukup pakej la kat atas diri kau.  kadang2 aku terpikir, spesis cam ni nih jalan tak tengok tanah ke. agak2 selamanya 'selesa' dengan keadaan sekarang ke?

takde perempuan hodoh di atas muka bumi ni. yang ada cuma perempuan malas.

kalau kau tu muka ala2 aishwarya rai ke, heliza helmi yang muka fawles gila tu ke, aku tak heran la. buat muka sembelit pun tetap cunn. tapi kalau kau agak2 muka kau macam biasa2 je ala2 melayu pure, kulit tanned, berpori besar, pastu ada scar pulak, jangan la nak berlagak diva macam kau tu cun bak maya karin. silalah beli cermin besar2. kadang2 aku rasa, besar jugak impak ada cermin besar2 kat umah ni, boleh cermin diri btl2 dlu sebelum kuar rumah.  barulah kau akan sedar tahap mana yang patut korang banggakan.  

aku tak paham. demand lelaki terbaik. terkaya. terhebat. termasyur. terkacak.  tapi diri sendiri malas nak merapi. hello, awak perempuan.  adik aku yang darjah 4 tu pun tau menghias diri.  aku tak payah cakap lah, aku terkecuali- sebab aku selamanya tak kisah dengan apa orang nak sumbat dalam telinga kau, tak peduli dengan aksi2 akrobatik mahupun aksi bisu korang nak lakonkan depan aku, memang tak la nama aku nak kisah sume benda2 macam gini.  yang kelakarnya, hamboih2 memilih! laki muka biasa2 je kau reject [ke buat2 reject- citer kat member 'eh aku reject dialah, tak sesuai dengan aku'. ke kau yang belum propose apa2 lagi dh direject?? agagagaga] nak yang hensem je. sanggup buat apa saja nih nak bagi pakwe melekat.  sadis kan? nasihat aku satu je; kalau kau je yang selalu memberi, laki tu tadah je menerima, memang bukan untuk kau lah tu.  ni kalau tak dibuat skandal, dibuat penyedap je kau. lepas boring2, sekelip mata je dia tinggalkan kau. tak pyah berkelip pun takpe, memang kau berputih mata. ha pastu sibuk perah otak nak create status paling best kat facebook, bagi kawan2 kau tahu. yang penting, status tu haruslah tak menampakkan kau loser, ye tak??

satu lagi. alahai..aku nak taip pun malu kat sini. tak tau lah kalau ada lelaki2 yang baca entri ni mesti tergelak besar.  universal truth: ORANG CANTIK TAKKAN MENGAKU DIRINYA CANTIK. sedarlah. kalau diri kau tu biasa2 saja, pastu tanpa segan silu duk ulang ayat2 mcm 'ramai tertanya2 orang cantik macam i ni takkakn tak de boifren..' tak pun; 'takpelah, i tak suka mekap2 ni. keluar macam ni pun dah okay.  ada je orang nak pandang..' yang paling takleh blah, terang2an taip statement 'ramai cakap i cantik, thanks uols. malu i..' NERAKA APAKAH??

heran ye. kalau kau benar2 cantik, kenapa ye sampai sekarang kau tak kawen2 lagi? usahkan nak kahwen, steady boifren pun kau tak de. celah mana cantik yang ko duk bangga2 tu??

dulu kan, bila aku dengar orang keliling aku yang umor agak dah lewat tapi still tak bertemu jodoh, tak pernah pun aku ada bad impression. mende pertama yang aku akan cakap adelah; 'ciannya, mesti kakak tu frust bercinta. sebab tu dia mcm tawar ati tanak kwen lagii..' dan perkara kedua terlintas adelah, 'bagusnya kakak ni. maybe dia workaholic kot, sebab tu dia tade masa nak bercinta segala ni..'  tapiiii........bila aku jumpa beberapa setan2 tak cantik ni, otomatik aku sedar. patutlah tak kawen2. kalau muka tak cantik aku bleh terima lagi, yelah ada apa pada rupa kan.  yang penting hati.  tapi kalau muka dahla buruk, hati pulak busuk, pendengki, memang takde laki la berani dekat. pastu sibuk nak salahkan takdir sebab tak menemukan jodoh lagi. wadehel la. serius aku tak paham.

aku pun perempuan jugak. serba serbi kekurangan. rupa dahla biasa2. perangai pulak takdelah berciri wanita melayu terakhir, tapi aku tahu camne nak communicate dengan orang. mcm mana nak jaga ati orang.  macam mana nak dipandang orang sebagai 'berkualiti untuk dimiliki'. tak perlulah nak buat statement perasan ataupun act cute mahupun impose diri sendiri kat belog. cukup2 lah sekadar aku sedar siapa diri aku, kat mana aku bermula dan ke mana arah tuju aku. tak perlu.. tak perlu...

Wednesday, March 2, 2011

what a joke

Posted by nurul shaida at 12:58 AM 2 comments
MyEm0.ComMyEm0.ComMyEm0.Com


aku sebenarnya tengah stress. bila dekat nak sampai hari rabu mesti stress. work related stress. inner stress. environment-stress. stress dengan manusia sekeliling. stress dengan proposal. stress dengan relationship. stress dengan diri sendiri. stress dengan perasaan orang lain. stress..stress..stress..

semalam balik kerja tak tau nk buat apa aku terus pergi shopping. round punya round jam dh dekat pukul 6. kene amik clarice. tapi dia decide nak balik dengan our housemate. nasib baik aku tak turun ke parking lagi. lau tak, tambah lagi satu stress. memandangkan aku tak de sape nak di belek2 kat umah, dan tak de orang nak di jemput pulang, why not aku habiskan sisa2 stress aku ni kt shopping mall ni. actually aku dah kuar dari main entrance tapi boleh tak aku decided untuk masuk semula. bukan decide lagi, memang aku turn back. punyalah azam kuat nak release stress dan menghabiskan duit. sanggup kau patah balik semata nak jugak membeli something, ya?dan dan tu jugak aku rembat perfume, foot stone dan foundation.

bila berpeleseran sorang sorang camni mulalah tanduk nak keluar. syaitan gatal mula la goda aku. 'kalau ada teman best gak ni. boleh ngumpat2. boleh mengutuk sesama sendiri. kalau S ada best gak ni' tu dia setan dah datang. aku hampir2 nak mesej S tanya dia dah balik keje ke belum. seb baik love cupid datang, dushuuun dushuunn dush dia tempeleng aku. bagi waras sket. hehehe. jangan, S tu lelaki. dan aku perempuan. boleh mengundang cemburu kt ati my prince. tak baik tau betray bakal suami. hikhikhik [asal aku rasa nyampah ni??]

S ni memang. kawan baru aku. keje kastam kat airport. aku kenal sebab amik kelas MOC sama2. dia student PLK. tiap2 hari isnin aku mgadap muka dia ni. dengar dia mumbling. tengok dia act awkward. pastu saling kutuk mengutuk. pastu buli aku. kutuk 'ketinggian' aku. kutuk wedges aku yang 5 inch tu. berlawak bodoh tentang kebantutan aku. sabaar jelah dia ni.

minggu lepas;

aku: beb, cantik tak cincin aku? [sambey tayang2 cincin di jari]
dia: kau dah bertunang ke shaida? ari tu cakap takde boifren.
aku: ceh, ingat aku tak laku sangat ke?[masa ni aku tengah buka fb dpn dia]
eh, cantik tak budak ni? kau nak kenal dgn dia tak? aku boleh rekemen.
[sambil promote kwan aku yg kebetulan single]
dia: taknak lah aku. aku nak kenal dengan kau.
aku: bukan kita dah kenal ke? siyes beb. mana lagi cantik, aku atau dia?
[saja nak uji taste laki ni]
dia: erm..[buat2 pikir - meluat aku!] tak tau lah. aku tak minat dia.
aku: ala memilih! habis tu ko btl2 not interested la ni?
dia: aku minat kat kau
aku: ??????? malas nak layan kau. aku dah ada boifren.
terus aku end conversation. concentrate isi borang SPA8. dia bosan agaknya, terus ke surau utk solat magrib.

masa balik;

dia: shaida, kau tolong aku boleh?
aku: pe dia..
dia: tolong aku wat asement, article review aku tak submit lagi. yang ASEAN tu.
aku: ceh. malas aku. banyak cantik muka kau.
dia: ala, tolong lah. aku tak de masa la.keje banyak kt ofis. aku breakfast
pukul 1 petang tau tiap2 hari [dah start tunjuk muka seposen]
aku: .....[sambey pk2. kesian pulak kt mamat ni.] erm, bolehla. [pasrah.]
dia: yeay. thanks shaida. nanti aku bayar mas kawin lebih kat ko nati.
aku: ?????????? neraka apakah??


kt parking keta;

dia: shaida, nati aku potostet note kt kau.
aku: oke. aku nak chapter 6 sampai 10. ala. aku tanak la suruh kau. sebab kau
tanak amik duit. tu aku malas tu. seganla aku. bukannya sikit, 5chapter tuu.
dia: alah..takpelah. kau tak keje lagi. kau kan budak praktikal.
aku: ceh, aku bukan budak lah. apa kata ko guna je potostet machine kt ofis kau
tu. jimat sket weh.
dia: hisy. mana boleh, anak2 buah aku aku marah takkan aku sendiri nak buat camtu
plak. tak baik tau salah guna reta kerajaan.
aku: blah la. skema la kau ni.
dia: takpe shaida aku potostet kat kedai je. no need to pay. aku potong duit
hantaran je nanti [gelak2 setan]
aku: ............[cis cis dan cis. kene lagi!] what a cheapest joke!

dia ni memang nak kene dengan aku. suka buat lawak tak kelakar camni. tapi dont worry my prince, aku tak minat 'mamak-look'. i minat u sorang. agagaagagaaga.
i lap u, laling.

kenangan semalam

Posted by nurul shaida at 12:13 AM 0 comments
Oh kenangan
Kenangan mengusik jiwa
Ku terhempas...
Jauh di sudut mata
Jiwa kian terpisah
Makin sengsara...
Oh sesalan
Sesalan datang meragut
Hati pedih...
Tak mungkin dapat dilupa
Segala yang kita bina
Hancur akhirnya...
Sampai masa ku teringat
Segala pahit menikam rasa
Hening semalaman
Ku di pusara
Cinta airmata
Oh semalam ku terbenam
Di lubuk asmaraku
Yang jauh ku kembara
Jauh perjalanan
Jauh destinasiku
Namun tidak kesampaian
Ke arah tujuanku...

actually lagu ni dah lama tapi aku baru je dengar [poor me] tapi bila mana2 lagu yang ada kaitan dengan memori2 kepam aku, mesti aku akan letak kat sini as in aku akan ingat sampai bila2.
lagu ni actually encik kedua[ sini untuk definisi 1-5]

masa tu kami baru je declare clash tapi about 2weeks after, dia ajak aku kuar.  katanya, keluar sebagai kawan2 sebab kami tak keluar berdua nanti, tak silap aku member2 dia n aweks memasing ada gak.  so aku kuar jelah. actually aku memang malas nak jumpa manusia ni sebab suka sangat wat kuar ayat2 berkolesterol tinggi and suka begging aku.  so awal2 lagi aku sound; "nak jumpa boleh tapi takat jumpa n hang out jelah. no cinemas, no holidays. kalau makan2 ok" dan dia setuju. omaigod. aku terlupa nak letak satu lagi syarat, iaitu NO KAROKE.  tapi nak buat cemane, dah terlambat.

so now, melangut la aku kesejukbekuan di dalam bilik karoke tersebut.  dahla ari tu pakai blouse lengan pendek, memang meremang la segala bulu roma yang ada.  dia cam biasa lah dengan lagu2 leleh dia tu. salah satunya lagu ni lah.  memang dia, kalau nak memujuk aku kalau directly tak layan, dia akan guna cara indirectly. which mean, konon2 tak pujuk tapi sebenarnya berharap aku mendalami bait2 lagu yang dia nyanyi.  

sorry darling, my heart bleeds no more since it turn to stone.

masa dia nyanyi, dia jeling2 kat aku.  kadang2 tangan tu gatal nak  menggengam jejari aku.  oh please lah. stop with your cheap drama.  i can memorized all the script, lah.

tapi aku kan manusia berhati tisu.  kat luar muka memang stone keras semacam je, macam arca.  tapi dalam hati, memang aku akui tersentuh [ceh!]  yelah sapa tak terkesan kan, nak2 lagi dia manusia yang pernah aku sayang.  tapi tulah, im not old shaida anymore,  bila ati nak melting je aku cepat2 letak simen.  kasi keras sket.

aku senang memaafkan tapi payah melupakan.
 

akulah gadis itu Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea