Tuesday, June 19, 2012

tailor to be

Posted by nurul shaida at 8:00 PM
haku tak kira. aku nk merempan jugak hari ni.

*kau ayan apesal..lama tak update blog alih2 nk amuk*


siapa yg penah notice kt blog lama aku which is iluvmyframepink.blogspot.com (now belog tu aku dh wt private n padan muka kt diri sendiri sbb lupa password), aku ade tulis wishlist kt situ. selain daripada berkahwin dgn prince charming (yes, aku mmg eksaited nk kwen), aku ade put something yg so so je bagi orang lain tapi LUAR BIASA bg aku iaitu, RETI MENJAHIT.

dah dah,  tak payah nk "eleh budak ni..setakat reti menjahit nak letak dalam wishlist bagai. aku jahit sambil baring ape de hall" sangat. aku salute gila babas lah kat orang yang terer (and pandai) menjahit. terer and pandai are different things u know. bagi orang yg buta jahitan setakat jahit jelujur kt seluar koyak tak pyh nk claim emo pandai menjahit sangat. aku just nak RETI. reti u know, reti. reti maknenya tahu basic-basic jahitan dan boleh jahit sarung bantal. *sebab sarung bantal aku selalu koyak - tidur ganas*

last month, aku TERbeli satu mesin jahit Singer. terbeli tu. sebab nak cakap sengaja beli, macam perasan diri tu penah sentuh mesin jahit sebelum ni. setakat gosok2 mesin jahit bertable n kayu (old version) arwah atok aku punya tu tak dikira lah ye. aku mmg adore gila pada arwah datuk yang pandai jahit macam macam dan bg present pada cucu kesayangans (especially aku yg suka demand nak itu ini) lantas dari kecik aku mcm dh tanamkan azam dan impian, nk jadi pandai macam arwah ni.

berbalik kisah mesin jahit yang terbeli dgn harga RM8++ ni, sejak bermastautin dalam bilik aku, adelah dalam 4 5 kali aku guna, buat jahit kain kain sarung / batik jawa pemberian orang2 kampung (org kampung ai ni tradisional sket, bg kain batik jawa as cenderahati pada newly wed), jahit suar pendek encik asben yang koyak time main bola, jahit langsir bilik tido sendiri dan minggu lepas, aku beli 2 meter kain leopard print dkt kdai kain raub.  konon nak buat dress labuh la, sleveless. plan nak pakai dgn cardigan, and nk pakai weekend ni, holiday kt terengganu. berangan lah, so aku godek2 lah manual jahit dress dari internet. bila dh mcm dpt clear picture bout that, semalam aku start menjahit. alkisahnya..

masa tengah jahit tepi utk piece pertama, aku notice yg benang dia separuh je lekat, then lepas tu benang dh tak lekat. aku belek2 lah benda alah then i found that benang sekoci dkt bwh dh hbis. oo. aku bukak partition bawah tu, tarik sekoci then mmg betul, benang dh hbis.  otak yg tak berapa suka berfikir ni start bkerja. perah punya perah aku teringat my cousin ade ckp, butang kt atas machine ni utk msukkan benang kt sekoci.. mknenya aku tak perlulah letak benang gaya manual (dgn tangan). tapi tadi kan aku dh ckp, otak aku mmg gagal berfungsi semalam, aku mcm terlupa mcm mana nk buat T___T last last, aku buat gaya manual #%&*@!*

hbis satu bala, time nk msukkan sekoci tu ke tempat asal, aku lupa plak camne nak msukkan. dasar bukak pandai tutup tak pandai lah ni! DASAR PEROSAK HARTA. bengang sgt dgn diri sendiri. then aku teringat manual book yg aku dpt mase aku beli mesin ni last month. habis satu bilik aku geledah n selongkar. ke hulu ke hilir angkat kerusi makan kt dapur wat masuk bilik semata2 nk panjat cari atas lemari. *dasar bantut*  encik asben yang time tu tengah syok landing kt sofa layan Terengganu mln Lions semalam pandang je (senyum tak perlu kata apa apa) godek punya godek, tak jumpa. actually, aku lupa mana aku lempar manual book tersebut T__________T

bila dh stress, tension dan sedih (memikirkan tak dpt nk feeling2 beyonce kt pantai marang nanti), aku baring sekejap. namanya dh menjahit kt tepi katil kan, haruslah bila frust je menunggeng atas katil. baru real punya frust menunggeng.  perca-perca kain, gunting, benang, bersepah2 atas katil. dah  dah. aku dh tak daya dah. semuanya boleh lupa. lupa lupa lupa. rasa mcm nk letak kepala kt mesin jahit, jahit otak sendiri. T___________________T

tiba-tiba encik asben msuk bilik dengan gaya santai dia. (dia ni bila masa tak penah santai, rileks je semedang aku tengok-jeles gua!)
"kenapa yang?"   hmm,, tanya lagi tanyaa... tak nampak ke aku tengah buat muka 14 nih.

bila tengok muka bini mcm ala ala nk bertukar mcm bini Shrek, ditambah pula dengan keadaan mesin jahit yang togel dikerjakan, dia pun try lah nk solve problem yg dicipta oleh problem-maker ini. try punya try finally dia berjaya msukkan menatang bulat tu dalam soket. now aku kene pijak pedal utk kuar kan benang bawah, rite? aku pun pijakk.

sekali lagi amukan tercetus bila mana benang tu tak naik lansung. LANSUNG LANSUNG. rasa mcm nk makan meja pun ade time tu. suami (dgn muka non-expression dia tu) godek2 lgi dengan gigih. yang si bini ni mulut tak henti2 duk pot pet pot pet maki diri sendiri sebab ade short term memory loss asyik lupa lupa lupa saja.  lastly, bini yang unpatient ni berkata, "bia lah sayang lau tak jadi jugak. esok elen angkut mesin ni pegi kedai Singer tu balik. tanya aci india jaga kedai tu camne nak buat,"  then, aku kemas2 kain, terus ambik komik shin chan, baring atas katil. suami pergi ambik wuduk dan sembahyang isyak.

pas sembahyang, aku ingatkan drama mesin jahit dah berakhir, rupanya encik asben pulak yang sibuk menggeledah dalam karung barang2 aku mencari manual book. gila gigih dia ni, agaknya dia nak tengok bini dia happy dpt pakai dress leopard kot. sibuk lah duk mencari dalam kotak, dalam bakul, dalam drawer,atas lemari, sedang bini dia asyik duk cakap, "elen dah cari kt situ..takde."   "..kt situ pun takde syg",   "...kt situ pun dah cari tadi.." di balik komik shin chan yang dibeli petang tadi. kemudian, misi pencarian manual book berakhir. dia pun turut sama landing di sebelah bini yang ade penyakit alzheimer tadi.  

ok, nak tidor sambil imagine leopard print dress kt pantai kelulut, marang pd hujung minggu nt.

nota hati: sayang, im glad to have u. contra to me, u always calm, cool and patient. i love u ketat ketat sayang.

0 comments:

Post a Comment

 

akulah gadis itu Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea