Thursday, September 20, 2012

alhamdulillah. allahuakhbar.

Posted by nurul shaida at 11:00 PM
"mung tokse mengandung lagi ko?"


mesej dari my mum beberapa jam yang lalu, yang membuat kerja2 (fesbuk) tergendala seketika. rasa speechless tetiba. and tetiba rasa lost. 

"bakpo tanyo gitu? nok ngasuh cucu ko hahahah" 
perasaan lost spt biasa aku selindungkan dengan lawak jenaka bodoh yang tak berapa nak lawak. padahal dh tahu tahun dpn mak aku bakal timang cucu sulong.

"pagi tadi ma dgn adik pg pasar kuala besut. tanya tilam budak comel2 pulak tu. murah je. ma nak beli serba 1 cucu sulung mu ngan ayu. sibuk adik suruh beli selalu tilam tadi"

eksaited eh. sape yang tak eksaited tengok barang2 baby yang tecik tiut tomey tuh kan. my adik bongsu tu paling over..sejak dia thu my kakak pregnant sibuk mulut dia mcm mak nenek pesan itu ini. suruh minum susu lah..jangan lasak2 lah..mulut mcm mak nenek padahal baru darjah 5. aku syak, dia selalu dengar mak aku cakap telefon dgn my kakak kot. 

memula aku memang tak kisah bila diri ni belum ada apa2 isi selain lemak tepu di perut..even most of my friends yang kawen lebih kurang dgn aku dh start membusung pun aku rilek je.. bagi can kt diorang dlu.. rezeki diorang sampai dlu kan.. aku maybe esok2 adelah tu.. mase awal2 nikah dlu, aku takde plan ape2, kalau dpt dalam mse terdekat pun aku terima (bukan takde bapak kan?) tp my hubby bilang, "yang..tak payah mengandung lagi lah, nanti bulan 3 kan nk sanding. nanti perut nampak atas pelamin.." padahal dalam hati aku duk cakap, 'kalau mengandung skrg ape salahnya, alah setakat bulan 3 tu perut aku tak berapa nampak sgt.." tapi my hubby berdegil dgn pendirian dia. my mum pun slalu sound' "taknak mengasuh cucu lagi ye..bia stabil2 dulu keje kau tuh" OK FINE. 

tp after reception ari tu..kitorang mmg start nak having babies. lagi cepat lagi bagus. sebab mcm dah bosan tgok muka hubby je kat umah huehue. taklah, aku tipu. mane boleh bosan tengok muka laki sendiri. kalau dulu makciks and pakciks both side (ma and abah) sibuk duk tanya bila nak kawen..bila nk kawen..now aku ingat bila dh kawen ni diorang diam dah rupanya tak. sekarang asyiklah duk tanya dah ade isi belum? dah mengandung ke? bila nak ade anak? hnsf.

my sepupus tiris pun sama. hamboih, tak sabar korang nak lengkapkan angkatan bala tentera ye, agak2 mau retak rumah atuk time raya kan korang ni? tapi jawapan skema aku cm biasa lah..takde lagi laa..[sambil2 tepuk perut]. tapi dalam rilek2 tu pun kami berdua tak behenti USAHA.

tapi lately, aku macam terasa something. terasa macam incomplete. semua cita2 dan impian dah tercapai dalam tangan..tinggal nak maintain kan saja. akan tetapi, tetap rasa kureng. bila duduk sensorang..raba perut sendiri..and i admit yang aku mmg feel lonely without somebody in my womb. walau pun aku tak penah ada experience cm mane rasanya bila ada somebody bernyawa inside my body.. tapi aku tetap rasa sumthing yan g kurang. rasa mcm belum betul2 jadi seorang perempuan dan seorang isteri.

alhamdulillah.. aku belum pun tergerak hati utk cemburukan orang lain yang sudah bergelar ibu.  aku tumpang gembira. dan sama2 merasai gembira seolah2 kami berkongsi rahim yang sama, sedangkan my womb still empty. mungkin itu adelah naluri semulajadi seorang perempuan kan? kadang2, aku curi2 pandang perut my kakak. tapi belum ade kekuatan untuk menyentuhnya. kadang2, aku jeling2 barang2 baby kat kedai..tapi belum mampu utk memegangnya.  jiwaku tak sekeras luaranku.

Allahuakbar. Allah itu maha besar. Dia maha mengetahui kenapa aku masih begini. Dia takkan menduga hambaNya tanpa kemampuan. aku redha. 

dan maafkan aku, isu mengandung sudah termasuk dalam 'sensitive list' aku. do not ask again.

::mandom mode change. turn back to normal::

nah, gambar bayi buat tatapan.



0 comments:

Post a Comment

 

akulah gadis itu Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea